Explorer Belt 2016

Explorer Belt är som alltid ett extremt roligt och jobbigt arrangemang! EB Grekland var mitt andra EB, men denna gång med en ny parkamrat och ett nytt land. Att ha gått två EB är ovanligt, men det gör att jag fått en bra bild på hur olika EB är och genomförs. Det är en erfarenhet jag är väldigt glad att jag fått och jag har dessutom fått dubbelt av nya vänner och upplevelser!

På EB träffar man på väldigt mycket roliga och trevliga människor, de delar med sig av sitt liv och sin vardag till dig på ett sätt som jag aldrig tror skulle inträffa i Sverige. Även om det bara delas en väldigt kort stund, som när man frågar om att fylla på vatten, eller en längre stund, som när man får stanna över för natten och blir bjuden på både kvällsmat och frukost, så är dessa möten otroligt roliga och spännande! Du träffar på en främling som du inte har en aning om vem är och främlingen har ingen aning om vem du är, ändå erbjuder den sig att släppa in dig i sitt liv och dela med sig, om än bara för en kort stund. Det är helt fantastiskt!

Stunder som dess fick jag och min parkarmat många av i Grekland. Allt från att bli erbjuden att sova på uteserveringen till familjens restaurang till att fråga om vägen på en mack till att få följa med på en vollybollmatch mellan Grekland och Kazakstan. Dessa otroliga saker fick vi uppleva på grund av att vi fick chansen att göra utmaningen, att vandra 16 mil på 10 dagar, bara du och en vän.

Ja, även om EB är fantastiskt så är det en utmaning. Det är fysiskt krävande men framförallt, enligt mig, psykiskt krävande. Det är du och din vän, ensam i 10 dagar med bara varandra och er packning, som måste vandra 16 mil och ta sig till målet. Det är jobbigt! Även om jag har gått två EB så är vandringen inte den samma för fem öre! Dels för att gick jag i olika länder men framför allt för att jag gick med olika personer, och ingen person är den andra lik!

På mitt första EB fick min parkamrat problem med sina fötter, vilket gjorde att vi inte kunde gå alla våra mil och fick pausa hos ledarna vissa dagar. Detta gjorde att när jag gick mitt andra EB hade jag bara erfarenheten: ”vi måste gå hela tiden och hinner inte stanna för länge på varje ställe om vi ska ha en chans att klara detta”. Men den erfarenheten visade sig inte vara helt sann, mycket på grund av att varken jag eller min parkamrat i Grekland fick några problem under vandring, erfarenheten resulterade då i att vi gick mycket och snabbt till en början, men insåg sen att vi inte behövde det eftersom det är möjligt att klara det ändå. Vi kunde stanna längre hos dem vi träffade och vi ta en längre paus då och då, vi skulle klara det ändå.

Det gäller att anpassa sig efter hur det går och hur man mår när man gör sin vandring. Har man aldrig varit på en krävande vandring tidigare är det svårt att veta hur man reagerar och blir i de allra jobbigaste situationerna, och det gör att vandringen kommer vara olika för alla. Ingen som har gått Explorer Belt, genom alla år som det har gått, har haft samma eller ens liknande vandring som någon annan. Alla vandringar är helt unika!

Explorer Belt är helt fantastiskt! Gå det om du har möjligheten, eller arrangera om du vill. Jag har inte arrangerat, ännu, men är säker på att det ger väldigt mycket tillbaka och att man lär sig massor! Att vandringen gör det kan jag garantera, dubbelt upp dessutom!

 

Evelina Wilkens EB Slovakien -15 & EB Grekland -16