Resedagbok Roverway 2018

20 Juli
Upp fem på morgonen och tog flyget kvart över åtta från Kastrups flygplats tillsammans med Emil och Jens. Framme i Amsterdam hade vi några timmar tills vi skulle möta upp resten av kontingenten på hostelet. Vi strosade runt inne i Amsterdam. Mysig stad med alla kanalerna och vackra byggnader. Det blev inga små souvenirbutiker direkt med vandringsväska på ryggen. Istället fastnade vi ett par timmar på en Burgerrestaurang. Klockan tre mötte vi upp resten av kontingenten på hostelet. Det blev en del unospel, middag på en pizzeria och karaokekväll på hostelet.

21 Juli
Efter en god natts sömn och frukostbuffé på hostelet tog vi metron in till centrala Amsterdam. Vi tog en gratis guidad tur på två och en halv timme till fots. Riktigt intressant och vi fick se lite av varje. En hel del vackra byggnader och intressant historia. Till lunch beställde jag och Amanda två rätter, som vi delade på. Ett säkert kort – schnitzel med pommes och ett mer osäkert. Vi provade holländska pannkakor. En matig variant med ost och skinka, men fortfarande för söt och troligen med florsocker på… Sen fri hopp och lek några timmar. Jag och Amanda delade på en svåräten och på tok för dyr chokladdoppad våffla med jordgubbar och grädde. Vid sju möttes alla upp igen, för en guidad båttur i kanalerna. Hungriga avslutade vi med asiatisk mat innan vi återvände till hostelet.

22 Juli
Efter frukostbuffé på hostelet checkade vi ut och tog metron till Sloterdijk. Några begav sig till riksmuseét. Några sov/vaktade väskor i en park. Lunch på en restaurang i Sloterdijk. Testade holländska sötsaker i form av holländska våfflor, Stroof waffles och vegansk choklad. Tjugo över fyra tog vi bussen till Haag, där vi ska bo på hotell i natt. Känns lyxigt med fina tvåbäddsrum och egna badrum. Vi åt middag på en slags tapasrestaurang, som tar vara på waste food från affärer. Kul idé men inte jättegod mat. Sen strosade vi runt i Haag. Mysigt på kvällen. Vackra byggnader, en park, sandskulpturer och till sist unospel på en parkbänk.

23 Juli
Lyxig morgondusch på hotellet. Jag och Amanda hittade ett mysigt café nära kyrkan i Haag. Där åt vi nygräddade scones med clotted cream, sylt och färskpressad apelsinjuice till frukost. Halv tio var det avfärd till Schveningen och början av det “riktiga” lägret. Incheckning, sätta upp tälten på stranden och lunch. Otroligt varmt så vi tog det mest lugnt i skuggan, badade och spelade kort. Öppningsceremoni på stora scenen. Mäktigt med 4500 scouter samlade från 53 olika länder. Inspirerande tal av Frans Timmerman. Disco på kvällen.

24 Juli
Upp sju för att riva tälten och ta bussen till Wageningen. Path 35 The Game, inget är som det ser ut. Vi slumpades in i internationella patruller för dagen och fick utforska staden genom en slags treasure-hunt och utföra olika uppdrag. 33 grader varmt så glassen smakade riktigt bra och vattenspridaren vi ställde oss under var inte helt fel de heller. Sen gick vi till lägerområdet. En skogsdunge att slå upp tälten vid bredvid en scoutstuga. Till middag blev det klassiskt holländskt. Tre sorters “potatismos” med olika grönsaker i. En med surkål, en med morötter och en med paprika. Och bratwurst, fläsk, jordnötter och ananas mm som tillbehör. Fått många nya kompisar och många goa skratt. I vår path finns det patruller från Storbrittanien, Polen, Frankrike, Libanon, Belgien och Spanien. Nu nåra timmars sömn inför morgondagen. Vi vet inte mer än att tälten ska rivas och att vi ska vara klara kvart över åtta.

25 Juli
Över 33 rader idag igen. Dagsvandring med min svenska patrull stod på schemat. Vi gick ca två mil och var ute från kvart över åtta till tio över sju på kvällen. Fem olika kartor/navigeringssätt där vi inte visste slutdestinationen. Vi gick fel x antal gånger på första kartan, enda trösten var att alla andra också gjorde det. En satellitbild att följa med pilar för varje vägkorsning. En karta med en “empty spot”. En power-nap i skuggan. Vi passerade en 900 år gammal kyrka och en krigskyrkogård. Olika frågor att besvara under vandringens gång. Vi var ca två timmar sena till vattenpausen… Ny lägerplats där vi slog upp våra tält. Till middag fick vi steka holländska pannkakor. Olika kvällsutmaningar i mixade internationella patruller. Bland annat blind-volleyboll, balansgång på spännband och gående A-bro.

26 Juli
Sovmorgon till halv nio. Vaknade genomsvett i en bastu (tältet). Mådde inte så bra, var nog uttorkad efter igår. 35 grader varmt idag. Vi promenerade till en stor nationalpark i Veluwe. I internationella patruller utforskade vi parken på cykel och letade efter olika statyer, monument och byggnader mm. Vi hade riktigt kul, en vacker park, intressant naturmuseum och ett vackert slott nere vid en sjö. Där blev det glasspaus. Tillbaka på lägret duschade vi genom att hälla hinkar med iskallt vatten över oss. Efter middagen körde vi lastertag, capture the flag med riktiga lasergame-vapen.

27 Juli
Idag tog vi bussen in till Arnhem. Våra path leaders gav oss en guidad tur i deras hemstad. Vacker stad och mäktig kyrka med kryptor och ett 80 meter högt torn med en glasbalkong! Genomskinligt golv och storslagen utsikt över Arnhem. Vi fick testa rå sill, sen fri hopp och lek. Jag strosade runt med några av svenskarna. Vi fastnade på en glasservering i skuggan, 38 grader varmt idag! Ny scoutstuga att sova vid idag. Indelade i internationella patruller fick vi själva laga middagen idag. Kul att se hur alla gjorde olika rätter inspirerade av sina länder med samma utbud av ingredienser. Jag åt en god men stark vegansk gryta. Vi tittade på månförmörkelse och nu klockan två på natten har jag äntligen fått min efterlängtade dusch.

28 Juli
Idag fick vi segla i floden Rhen. Inte lika spännande som jag hade förväntat mig men kul ändå. Vi hade olika tävlingar på vägen – hålla hink med vatten över huvudet längst, stafetter nere i vattnet och kluringar. Badade och lekte lekar på stranden och jag tog en tupplur i den varma sanden. Jag, Amanda och Jens hjälpte till med middagen – vi gjorde en svensk smörgåstårta inspirerad av uppläggning på salladen med svenska låtar på för fullt i köket. Vi hade international evening, med lite kulturkrockar. Men också trevligt med belgisk choklad, flamberad chorizo och djungelvrål.

29 Juli
Idag har vi packat ihop och städat. Vi spelade kubb nere i parken. Poängen ställdes samman och Sverige kom trea med mig som bästa svensk. Jag fick ta med priset hem, en Roverwayflagga! Avfärd mot Zeewolde med hyrd buss. Vår path bor på sub camp The Violet Bird. Alla namn kommer från olika tulpansorter. Efter kontingentsmöte utforskade vi området lite och köade en och en halv timme för middag. Öppningsceremoni på stora scenen. Sen fastnade jag på stora scenen. Riktigt kul att dansa loss utan att veta om alla hör samma låt.

30 Juli
På förmiddagen var vi i programbyn Fun and Recognition. Vi räknade ut vårt ekologiska fotavtryck samt deltog i en intressant work shop om identiteter och HBTQ+. Sen badade vi nere i havet. På eftermiddagen var vi i programbyn Difference and Change. jobbansökningar osv. Och en om hur man kan sätta stopp för olämpliga beteenden och skämt. Sen ett “silent disco” med flyktingars egna berättelser och musik. Jag testade curry wurst och rabarberdricka i det tyska mattältet. Till middag gjorde vi hajkbomb. Egentligen är det eldningsförbud i hela Nederländerna också pga torkan, men de hade dealat med borgmästaren, som skrivit på särskilt tillstånd. På kvällen satt vi i det polska mattältet och spelade kort.

31 Juli
Efter frukost cyklade vi in till Zeewolde. Vi deltog i en work shop om scouting och politik, tog kontingentsfoto, badade, solade och halvsov på bryggan, åt mer av den goda currywursten samt bytte till mig ett märke från South Africa. Det känns lite häftigt då det bara är en därifrån! Och jag fick tag i mitt märke från Canada, som jag kämpat! Samma middag som igår, hajkbomb. Tittat på The Rovershow på stora scenen, sjungit karaoke i Regnbågstältet och sen ännu mer kortspel.

1 Augusti
Vi har varit ganska sega idag och inte varit med på några aktiviteter. Slappat, badat och spelat kort. Jag somnade på bryggan. Jätteskönt tills jag vaknade och hade bränt benen… Show på stora scenen med The Rover Band, ett cover band och två Djs direkt hemkomna från Ibiza. Riktigt bra show och häftigt när hela publiken på några tusen scouter dansar och sjunger med. Vi åt nygräddade plättspett, vilket är precis vad det låter som. Dansat i regnbågstältet. Galet att det är sista kvällen. Det har gått så fort och hur mycket man än klagar emellanåt på maten ,planeringen osv så vill man inte vara någon annanstans!

2 Augusti
Nu sitter jag på tåget på väg hem. Roverway är över och jag hade gärna varit kvar lite till. Idag har vi rivit tälten och haft avslutningsceremoni på stora scenen. En del kortspel hans med i väntan på avfärd. Vi slapp köa trots deras genomtänkta system “alla 4500 scouterna tar bussen när de vill, varför organisera och ge ut busstider”. I Amsterdam åt vi middag på tågstationen innan vi begav oss till flygplatsen. Vi provade den berömda osten Old Amsterdam, som var riktigt god! Vilken upplevelse och nu är den över.