World Scout Jamboree 23:th Japan

 

Jag åkte till Japan den 15 juli 2015. Det var det största äventyret i hela mitt liv. Vi började på Malmö C och tog tåget över till Kastrup där vår resa mot Japan skulle flyga iväg. Vi satt på flyget samanlagt 16 timmar med mellanlandning på ca 3-4 timmar om jag kommer ihåg rätt. Vid det här laget var man så spänd och nervös så jag kommer inte ihåg allt. Jag hade träffat de andra 1 eller 2 gånger innan så man var rätt spänd.

Vi landade i Japan på kvällen och man ville redan klä av sig alla kläder för det var så varmt, men vi hade ingen aning om vad som väntade. Vår rundresa började i en liten by utanför Tokyo som heter Yamanaka, där fick vi för första smak på både Japansk mat, natur och hotell. Maten var väldigt god, men annorlunda! Naturen lite som Sverige skulle jag nästan säga, både löv och barr träd, men inte lika många träd som i Sverige kändes det som. Även om alla berg i princip var täckta av skog. Vi sov på golvet, eller ja där fanns madrass liknande saker som vi sov på och tjocka täcken (som verkligen inte behövdes till mer än en extra madrass).

Vi reser vidare till Tokyo som kontingenten tänkte att vi skulle hinna se på en kväll och en dag. Vilket var helt galet för samtidigt som vi fick se hela Tokyo såg vi bara en bråk del. Vi kom dit på eftermiddagen och började med att hitta mat, vilket vi gjorde i ett jätte varuhus (typ som Emporia fast inte alls), sen gick vi på teknikgatan hela kvällen. Jag hade kunnat gå där i dagar så mycket butiker där fanns. Dagen efter blev hektisk, vi skulle hinna med så mycket. Vi köpte biljetter till ”hop on hop off” bussar, vilket var väldigt bra. Vi i patrullerna hoppade på en buss som gick en viss runda, hoppade av på en sevärdhet kollade runt och hoppa på bussen till nästa sevärdhet. Så höll vi på till eftermiddagen då vi hade ett gemensamt mål vilket var Tokyos Tower. Här fick vi se HELA Tokyo och förmodligen en bit till (tror jag), vi åkte 300 meter upp i luften och tog trapporna ner. Det var en tuff kamp men så kul. På kvällen var det meningen att vi skulle sjunga karaoke och äta på den restaurangen. Problemet var att vi hade en person som svimmade två gånger i tunnelbanan så vi blev försenade. Vi blev trötta och hungriga, hon som svimmade, en ledare och en annan scout fick åka tillbaka till hotellet och vi andra fortsatte till restaurangen, ingen ville spela karaoke och alla var jätte hungriga. Vi sjöng ingen karaoke och alla fick inte mat… det slutade med att vi gick över gatan till MC Donalds där typ alla bröt ihop. Men alla fick mat. Detta var en väldigt omtumlande kväll som var tuff att ta sig igenom men med varandras hjälp och stöd så klarade vi oss och kom hem till hotellet. Det blev inte bättre när vi kom hem eftersom guiden hade ändrat tid på avfärden dagen efter så alla ledare fick knacka runt och säga till. När vi väl skulle upp var många sena och hade försovit sig… men vi hann med tåget och packningarna hamnade på en lastbil. Vi skulle nu till Kyoto.

Hade jag rest tillbaka till Japan hade jag rest hit! Kyoto är den mysigaste staden jag varit i. Lite större än Kristianstad och väldigt japansk. Där fanns en 100yens butik där allt kostade 100 yen vilket är ca 7 svenska kronor.  Vi hade tid till att handla samt att åka iväg till en otrolig bambu skog. Vi reser vidare till Nagahama resort som är ett väldigt stort hotell. Där det var meningen att vi skulle vila lite, men vi hade fyra dagar där och kände att vi ville ta vara på tiden. Ärligt talat kommer jag knappt ihåg vad vi gjorde där, men vi vilade en dag. Samtidigt som vår grupp bodde där var där även typ 12 andra grupper. Så det var ett hotell fullt av svenska scouter.

Vi är nu på den 25 juli och tiden har gått för snabbt. Vi är väldigt solbrända (vissa lite väl röda på sina ställen), vi är en stor sammansvetsad grupp som har otroligt roligt tillsammans. Det har förekommit svimningar och vattenbrist men vi har klarat oss lindrigt jämfört med de andra grupperna. Rundresan har gått för snabbt och vi är på väg till vårt sista ställe innan lägret. Denna ö vi kommer till nu heter Miyajiama och är det finaste jag sett på länge. Den har ett stort tempel som vi besökte en av dagarna, den har många små gator med de mysigaste affärerna i Japan och mycket mat. Detta var nog det mest japanska stället vi kom på känns det som, men tänker jag efter var nog allt väldigt japanskt. På denna ö fick vi även för första gången bada i havet, det var väldigt varmt och helt underbart. Men man fick bada med skor eftersom där fanns sten fiskar som är väldigt farliga att trampa på. Det blev djup väldigt snabbt så fort man var i var det inga problem längre. Här bodde vi på en camping i våra tält det blev alltså ett litet förläger. Vi bodde många grupper här samtidigt samt några från IST ( international service team). Vi stannar någon dag, tar vår sista riktiga dusch och reser sedan vidare till lägret.

Läger platsen befinner sig på en halvö i södra Japan, den är skapad endast för läger och är därför väldigt hård av sten och grus, det är inte många ställen där fanns gräs på. Vi lyckades hamna på ett någorlunda bra ställe med hyfsat mycket gräs, men det var ändå en kamp med att få ner tältspiken. Men å andra sidan använde vi inte tälten mer än till packningen eftersom de var alldeles för varma att sova i…! vi sov under bar himmel det var ca 22 grader på natten och vi frös och behövde använda täcke. Vi fick 8 gasol plattor att laga mat på, vilket var väldigt smidigt. Vi fick även 4 soltak och 4 bord med bänkar till. Området vi 40 pers bodde på var inte speciellt stort och det blev väldigt trångt. Men vi klarade oss.

Jag tror det var andra dagen vi byggde en stor och ståtlig portal men en sverigeflagga på och en flagga vi hade tryckt upp vår avdelnings namn och logga på. Varje dag efter det kom security och sa till oss att på grund av säkerhetsskäl var vi tvungna att ta ner den eftersom det blåste så pass mycket. Men vi tog ner den först sista dagen på lägret.

Vi hade olika teman på varje dag som var kopplat till temat på lägret ”spirit of unity”. Temana var: Culture (vi spenderade dagen i ett jätte tält och fick smakprov på massa olika kulturer). Community (vi fick hälsa på en särskola och en brandstation, bästa dagen på lägret.) Science (vi sprang runder på ett fält av tält och fick se massa olika vetenskapliga saker olika länder hade tagit med sig). Global development village (vi fick se hur olika länder tänker kring just GB). Food festival (alla byar skulle laga en maträtt som var typisk från deras land, så fick man gå runt och smaka, vi gjorde smörgåstårta). Nature (vi skulle fått åka o klättra eller besöka en grotta, men denna dag var det för varmt ute så vår tur blev inställd). det fanns även en aktivitet som hette Faith där olika religioner fanns i olika tält, men det var frivilligt att gå dit när man ville. Water (det fanns 4 olika strandaktiviteter samt att man fick bada i havet i 20 minuter, den inomhus kunde man paddla kanot och ha livräddning men det fick bara typ 6 pers göra.). utöver detta fanns där ett center där alla länder hade fått en del av ett tält att ha en verksamhet med en liten aktivitet för de som kom o hälsade på, det fanns även scoutshoppen som var otroligt stor och rolig. Under veckan var där en show på scenen (utöver invigning och avslutning) då kom prinsen på besök. Jag kände lite att det fanns så mycket att göra att jag inte riktigt hann binda några riktiga kontakter med folk från andra länder, vilket känns lite synd. Jag hann heller inte se hela lägerplatsen eftersom allt låg så långt ifrån där man sov, man hade inte riktigt orken att går i 30 min för att kolla och sen behöva gå 30 min till när man redan hade gått hela dagen. Men jag är väldigt nöjd med min resa och jag hade verkligen gjort om det igen om jag kunnat! Jag rekommenderar alla till att åka om ni får chansen, det är värt det! // Johanna Knutsson Vinslövs scoutkår