Söderåsens nationalpark bildades år 2001 och är 1 625 hektar stor. Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Särskilt välbesökt är Skäralid, Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen.

Skäralid 1 

Samling
Deltagarna samlas vid nationalparkens naturum i Skäralid. Sök på Skäralids restaurang på www.hitta.se för karta. Buss 518 stannar utanför nationalparken. Tidtabell finns på www.skanetrafiken.se.

 

  

Program
Här finns en säregen natur. Ett besök på Kopparhatten är ett måste, det går både att vandra och åka bil dit. Det finns vandringar för alla, både lätta och ansträngande. Stora gräsmattor vid Skärdammen inbjuder till avkoppling och lek. I naturum kan man lära sig om nationalparkens natur.

 

 Kopparhatten

 

 

 Vandringsleder                                                                                    
Det utgår flera olika vandringsleder från Skäralid. Den kortaste är 800 m och går runt Skärdammen och är anpassad för rörelsehindrade. Kopparhattsrundan är 3,9 km, Korsskärs-Liagårdsrundan är 7,4 km och Norra rundan är 7,4 km. Läs mer på http://www.nationalpark-soderasen.lst.se/index2.html under Vandringsleder/från Skäralid.

 

Naturum
Utställningen i naturum Söderåsen är en bemannad informationsanläggning för besökarna i Söderåsens nationalpark. Här kan du få mer kunskap om nationalparkens geologi, växter, djur och kulturhistoria.

 

Mat
Man kan njuta av en god måltid i Skäralids restaurang, som har både ute- och inneservering, eller egen matsäck som tillagas på de fasta grillplatserna. Restaurangens meny och priser hittar man på http://www.skaralidsrestaurang.se/.

 

Boende
Vill man övernatta finns Skäralids camping och vandrarhem. Läs mer på http://www.skaralid.com/.

Liagårdens raststuga, läs mer på http://www.nationalpark-soderasen.lst.se/index2.html  under Rastplatser.